Przedszkole Publiczne w Dankowicach

Jadłospis 4.03-15.03.2024

  

     DATA

 

        ŚNIADANIE

 

                           OBIAD

 

    PODWIECZOREK

04.03.2024
Poniedziałek

 

BUŁKA KAJZERKA
MASŁO
SZYNKA DROBIOWA
POMIDOR
KIEŁKI RZODKIEWKI
HERBATA Z CYTRYNĄ
JABŁKO
(1,3,7)

KRUPNIK Z JARZYNAMI I NATKĄ
PIETRUSZKI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
NALEŚNIKI
DŻEM OWOCOWY
SER BIAŁY
HERBATA MIĘTOWA
(1,3,7,9)

MUS OWOCOWY

05.03.2024
Wtorek

ZUPA MLECZNA
PŁATKI OWSIANE
PŁATKI KUKURYDZIANE
BUŁKA CYNAMONOWA
MASŁO
DŻEM OWOCOWY
GRUSZKA
(1,3,7)

ROSÓŁ Z LANYM CIASTEM ,JARZYNAMI I
NATKĄ PIETRUSZKI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
ZIEMNIAKI
KOTLECIKI Z RYBY MIRUNY
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ
KOMPOT OWOCOWY
(1,3,4,7,9)

 BANAN
BISZKOPTY
(1,3,7)

06.03.2024
Środa

CHLEB DOMOWY
MASŁO
PASTA Z TWAROGU ZE SZCZYPIORKIEM
PAPRYKA CZERWONA
HERBATA OWOCOWA
JABŁKO
(1,3,7)

BARSZCZ BIAŁY Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
FASOLKA PO BRETOŃSKU
CHLEB WILAMOWICKI
HERBATA Z CYTRYNĄ
(1,3,7,9)
 JOGURT NATURALNY
ŻURAWINA SUSZONA
(7)
07.03.2024
Czwartek

ROGAL
MASŁO
SEREK WANILIOWY
NUTELLA (WYRÓB WŁASNY)
DŻEM OWOCOWY
KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU
JABŁKO
(1,3,7)

OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
RYŻ
FILET DROBIOWY W SOSIE PAPRYKOWYM
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
SOK JABŁKOWY
(1,3,7,9)

JABŁKA
KRAKERSY
(1,3,7)

08.03.2024
Piątek
CHLEB BAWARSKI
MASŁO
PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM
RZODKIEWKA
OGÓREK KISZONY
HERBATA Z CYTRYNĄ
JABŁKO
(1,3,7,9)
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
PIEROGI LENIWE
SYROP KLONOWY
WODA Z CYTRYNĄ
(1,3,7,9)

CIASTECZKO BISZKOPTOWE
(1,3,7)

 

  

     DATA

 

        ŚNIADANIE

 

                           OBIAD

 

    PODWIECZOREK

 11.03.2024
Poniedziałek

BUŁKA MAMMA MIA
MASŁO
SZYNKA DROBIOWA
RZODKIEWKA
OGÓREK ZIELONY
HERBATA Z CYTRYNĄ
JABŁKO
(1,7)

BARSZCZ BIAŁY Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
RYŻ NA MLEKU
MUS TRUSKAWKOWY
WODA Z MIĘTĄ
(1,7,9)

TOSTY Z SEREM ŻÓŁTYM I SZYNKĄ
KETCHUP
(1,7)

12.03.2024
Wtorek

CHAŁKA DROŻDŻOWA
MASŁO
SEREK WANILIOWY
DŻEM OWOCOWY
MIÓD
KAKAO NATURALNE NA MLEKU
JABŁKA
(1,3,7)

ROSÓŁ Z MAKARONEM , JARZYNAMI I
NATKĄ PIETRUSZKI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
KASZA JĘCZMIENNA
BITKI DROBIOWE
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA
KOMPOT OWOCOWY
(1,3,7,9)

MUS OWOCOWY

13.03.2024
Środa

CHLEB DOMOWY
MASŁO
PASTA Z TUŃCZYKA
POMIDOR
SAŁATA LODOWA
GRUSZKA
(1,4,7,)

KOPERKOWA Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
PIEROGI Z SEREM
CUKIER TRZCINOWY
WODA Z CYTRYNĄ
(1,3,7,9,)

BANAN
BISZKOPTY
(1,3,7)

14.03.2024
Czwartek

OWSIANKA NA MLEKU
BUŁKA CYNAMONOWA
MASŁO
DŻEM OWOCOWY
MIÓD
HERBATA Z CYTRYNĄ
BANAN
(1,3,7)

POMIDOROWA Z MAKARONEM
NATKA PIETRUSZKI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
RYŻ
FILET DROBIOWY W SOSIE KOPERKOWYM
BUKIET WARZYW GOTOWANYCH NA
PARZE
KOMPOT OWOCOWY
(1,3,7,9)

JABŁKA
HERBATNIKI
(1,3,7)

15.03.2024
Piątek

CHLEB BAWARSKI
MASŁO
TUŃCZYK
RZODKIEWKA
OGÓREK KISZONY
JAJKO
HERBATA OWOCOWA Z CYTRYNĄ
JABŁKO
(1,3,4,7)

BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI
WYWAR MIĘSNO-JARZYNOWY
MAKARON
MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM
SOK OWOCOWY
(1,3,7,9)

SEREK WANILIOWY
(7)

 

WSZYSTKIE  POTRAWY  PRZYGOTOWYWANE  SĄ Z OGRANICZONĄ ILOŚCIĄ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU. DO POSIŁKÓW UŻYWAMY PRZYPRAW -PIEPRZ, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK, OREGANO, BAZYLIĘ, TYMIANEK, KMINEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PAPRYKA SŁODKA.

ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW UŻYTE PRODUKTY GOTOWE (NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KECZUP, KONCENTRAT POMIDOROWY, PRODUKTY Z MIĘSA) MOGĄ ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW, TJ. - GLUTEN, MLEKA ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ, JAJ, SOI, ORZECHÓW, SELERA, GORCZYCY.

 

Alergeny:

1. Gluten (zboża zawierające gluten, pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą)

8. Orzechy 

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 

12. Dwutlenek siarki 

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne 

Jednocześnie informuje, że na terenie stołówki używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12

 

ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE